Shop Mobile More Submit  Join Login
×
  • Listening to: bace je,ni bukan radio..hehe
  • Reading: bace mende nie la..
  • Watching: screen Mac
  • Playing: keyboard n wacom tablet
  • Eating: angin
  • Drinking: asap
Assalamualaikum and Hello, everyone!
I'm joining a contest, the prize is iPad PRO at Mac City.
Can u please help me to take a chance to win that contest? 
Hehe.. 

Please on your Facebook and click LIKE ..

Thanks a lot, and sorry for my bad English.. :P

www.facebook.com/maccitymalays…
  • Listening to: bace je,ni bukan radio..hehe
  • Reading: bace mende nie la..
  • Watching: screen Mac
  • Playing: keyboard n wacom tablet
  • Eating: angin
  • Drinking: asap
TO ALL MY CHRISTIAN FRIENDS.... I want to apologize for not Wishing u Happy Xmas... There r few reasons..

(1) I don't believe that Jesus was God or Son of God...
(2) God's birthday itself is a Myth because Creatures r Born not the Creator,
(3) Jesus has no relation with Santa clause.. And I don't keep my Faith on fairy Tales,
(4) I love Jesus that is y I don't want to Celebrate Xmas in Bars and clubs drinking Alcohol and dancing with Girls which might end up in Adultery which is Against the 10 commandments ... Please no Hard feelings.. Its nothing personal... I still respect u :)
  • Listening to: bace je,ni bukan radio..hehe
  • Reading: bace mende nie la..
  • Watching: screen Mac
  • Playing: keyboard n wacom tablet
  • Eating: angin
  • Drinking: asap
Artrade, should i try? huhu
  • Listening to: bace je,ni bukan radio..hehe
  • Reading: bace mende nie la..
  • Watching: screen Mac
  • Playing: keyboard n wacom tablet
  • Eating: angin
  • Drinking: asap
Baca pantun� berikut. Gerenti tergelak kalau tak pernah baca lah. kalau tak
gelak pun paling kurang aku boleh jamin ter senyum. Koleksi pantun dari setiap
negeri yang berkenaan Hari Raya...

Kelantan...
Make ikke cicoh
budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale
sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah
cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung
gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan
patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang
sadin

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak
suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau
kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan
pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo
dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan
pencuri
(org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/
K.Lumpur....
Wa
cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak
tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulei tempoyak ikan
mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal)
teman selamat sampei

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut
makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi
angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai
pesemboq
Lepaih raya jgn dok triak
Kalu ceti mai kot
dapoq
  • Listening to: sume org
  • Reading: ana muslim n novels
  • Watching: iklan
  • Playing: ntah..
  • Eating: semua,kecuali yg haremmmm n yg xsedap
  • Drinking: semua,kecuali yg haram n yg xsedap
assalamualaikum..
yo wasap..kepada abang2 n kakak2 serta adik2...
haha...ni aku saje je nak suh korg usha skit tmpat nie...
best pe..
www.anamuslim.com.my/ ANA MUSLIM
www.mybizpoint.com/Anamuslim/c… MERCHANDISE ANA MUSLIM DAN SAYANG MUSLIM
www.bluetcom.net/ WEBPAGE BLUE-T COMMUNICATION
www.mybizpoint.com/Anamuslim/c… BLUE-T TEEN'S
:iconlove::iconlove::iconlove::iconlove::iconlove::iconlove:
SOKONGLAH MAJALAH KELUARAN MALAYSIA!:
:iconlove::iconlove::iconlove::iconlove::iconlove::iconlove:
kite sume penah jadi seorang kanak2 seperti kanak2 yg len..
jadi,anda tahu apa yg anda mahukan!
huhu..terharu....

Nantikan majalah khas utk remaja akan datang!
  • Listening to: saje2 je nie..
  • Reading: comics..
  • Watching: cite sekuel yg best2 jew..
  • Playing: ntah..
  • Eating: semua,kecuali yg haremmmm n yg xsedap
  • Drinking: semua,kecuali yg haram n yg xsedap
hola....
haha...
hari sabtu ritu aku ader gi mines utk tgok cite setem...wah3 best tol citer tu..rasanya org luar yg wat..memang unik..memang sesuai utk ditonton oleh seluruh dunia..!wahhh bagus..ade peningkatan walaupun cite dia berunsurkan yakuza (samseng..) heheh...berbaloi kalo tengok cite tu beb...tgok2 la...
peh time nak blik aku singgah jap kat ground floor mines tu..ader competition skit pasal cheer..haha...ade 22 pasukan yg menyertai..haha...kebanyakan peserta ialahbebudak bawah umur...malah ader budak kecik lg..aku ingat lg ade 3 org budak yg menari dgn comel..wah3 aku sdri rasa kelakar tgok dorg sampai rasa nak bwk balik je..heheh..ader jugak sekumpulan amoi2 yang sangat seksi sampai ternampak sesuatu..haha..apela...xsesuai utk org ramai yg menontonnya..tp agaknya memang mcm tu kot cheer tu..kt amerika lg dahsyat...ohh bercakap pasal amerika,aku ader terperasan 2 org rakyat amerika tersenyum tengok dorg sume menari...senyuman ikhlas..haha...tol...aku hy memerhatikn mereka..dorg ni memang terkenaal tgok budaya2 setiap negara..tp agaknya adakah dorg berbangga dgn budaya mereka yg digunakan secara meluas di seluruh dunia termasuk asia..?ye la kot....sbb ritu rata2 bebeudak hy menari shuffle..akupun xreti ape yg best shuffle tu..bek wat poco2..haha..
tapi aku harap mereka senyum dgn ikhlas.....
ari ahad plak aku sempat pegi gath tensen academy tu selama sejam..sblm pukul 6 ptg..hha...sori sebab lambat tp walaupun kejap,tp puas ati gak la sbb dpt jumpa korg sume...apepun len kali tetap rasa nak dtg lg n bharap xkan ader halanan lg..haha..ok la...bye...
  • Listening to: saje2 je nie..
  • Reading: comics..
  • Watching: cite sekuel yg best2 jew..
  • Playing: ntah..
  • Eating: semua,kecuali yg haremmmm n yg xsedap
  • Drinking: semua,kecuali yg haram n yg xsedap
:iconkentzo:
xla berapa aktif tapi cam best jek ader group2 yang kumpulkan lukisan2 dlm satu page kn..hua3

:icontensionacademy:
harap2 korang berjaya la dalam usaha korg..aku pun berharap aku ader mase la lagi utk lukis n antar komik kat korg memandangkan aku akan menerima satu job yang agak busy la bg aku sebab aku akan wat komik panjang..harap2 sempat...maknanya tahun ni ngan tahun depan aku akan berasa sangat busy....hehe

:iconmuslim-manga:
new nice platform...very nice..

my good frenz...;
:iconbokutachi::iconenzosp::icondarrennine::iconkabutosama:
:iconlavendra::iconaviltone::iconmiyunoaki-chan::iconchiakiautumn:



haha sketnya org yang bek dgn aku..harap2 aku akan dpt lbh ramai kawan lg....T_T

thanks to all....
  • Listening to: sape2 yang rasa nak baca..
  • Reading: buku yang aku xpaham tu memang aku xlayan la..
  • Watching: cite sekuel yg best2 jew..
  • Playing: badminton,futsal..nak try men teng2 plak
  • Eating: semua,kecuali yg haremmmm n yg xsedap
  • Drinking: semua,kecuali yg haram n yg xsedap
Hye...Nama aku saurukent...panggil sauru pun leh,panggil kent pun bleh...nama melayu aku ialah Faris...hoho..

Aku berasal dri Hulu Langat yg terkenal dengan air terjun Sungai Gabai dan sSungai Congkak (sape penah pegi?angkat idung..kiki)tapi skang ni aku dah jarang ader kat kampung,balik pun seminggu sekali jer...

Ermmm umur aku tahun ni (2009) ialah 22 tahun...ntah la,xtaw la bg korang aku ni muda lg ke atau dah tua..hehe..xpe..umur masih muda..perjalanan idup kite masih jauh..pe pun kite kena berusaha menempuh idup kite dengan lebih baik..So kepada adik2 n abang2 tu,selamat berkenalan n mintak tolong ajar..hehe..

Hobiku...
Aku sangat suke lukisan,bukan suke melukis..haha...melukis pun suke la tapi slalu sgt malas melukis,so bg aku itu bukan kategori suke melukis...tapi aku suke la kalo hasil karya tu adalah hasil titik peluh sendiri..korang sendiri leh tengok kat gallery aku tu..ader lukisan lama,ader lukisan baru...kalo korang perasan,aku suke guna macam2 stroke tp aku masih xberminat dgn stroke lukisan sendiri tu..tu yg bermacam2 yg ader tu..

Melukis sebenarnya bukan sekadar utnuk suke2 tapi itulah impression drpd perasaan kite sendiri..bg aku,itulah karya yg paling bagus bg diri sendiri mahupun orang lain..yg paling penting,cara persembahan atau penyampaian kite dalam lukisan tu mampu membuat orang lain terasa dgn hasil karya kite tu..haha banyak cakap plak aku nie..sori arr sbb dah wat korang abiskan mase plak bace part nie..sebenarnya art tu mcm dah sebati jugak la dengan aku..aku memang cukup berminat..hehe..

Music..
Aku suke lagu2 instrumental....lagu yg xde lirik cenggitu lg senang bg aku utk mendengarnya...tah la...drpd lagu tu,aku bleh paham kalo xde lirik pun...kebiasaannya lagu2 korea la..contohnya winter sonata,90 day of love,my girl,fullhouse n memacam lg..ader banyak lg yg belum aku dengar...yg selebihnya tu memang ader lirik walaupun aku xpaham ape yg dorg ngarut dlm lagu dorg tu,tp memang best ar..lantak korang lar nak gelakkan aku ke ape ke,janji aku hepi..kiki
Pehtu aku suke lagu2 rock..haha..sebenarnya aku ni agak universal skit..huhu..Faizal Tahir pun aku minat..Pehtu lagu2 slipknot,Avril Lavigne, Greenday, Linkin Park...esh..banyak lagi la..

Makanan n Minuman kegemaran..
makanan2 yg x meloyakan tekak adalah terkecuali..yg len sume aku suke ar...ntah..aku pun xtaw ape yg paling aku suke...

Aku suke transformers n gundam tapi aku xbrape amik tau sgt pasal jalan citer ke ape ker...lg satu,korang bleh la gelak dulu kalo aku cakap yg aku minta ultraman..huhu maluu...ahh nak malu ape..hehe...kalo korang nak tau,mase tadika la aku start lukis kepala ultraman..uishhh time tu glamer betul si ultraman taro tu..

Erm...Pasal family aku plak..
Korang percaya x kalo aku kata aku ni kembar dgn perempuan?haha...dulu kat kelas ramai yg xpercaya...tapi aku ni setakat kembar jer la..perangai pompuan tu xde la dalam dna aku..kiki..maksud aku,xde la pondan..cakap bek2 sket haa..hehe..tapi aku ni kire anak kedua la sbb akak aku yg keluar dlu dri perut mak aku..yg aku ni plak,mak aku kata aku keluar kaki dulu..memang bahaya...haha..adik beradik aku ader 5 orang kesemuanya...3 lelaki n 2 permpuan...yg permpuan masing2 sulung n bongsu..

Tamat citer..sebab aku da malas nak taip mende2 panjang..len kali nak kena tulis simple2 jew nie...adehh...baru la aku tau kerja jadi kerani bukan senang..hehe
  • Listening to: sape2 yang rasa nak baca..
  • Reading: buku yang aku xpaham tu memang aku xlayan la..
  • Watching: pornologi movie...hua3....
  • Playing: badminton,futsal..nak try boling padang plak pasni
  • Eating: semua,kecuali yg haremmmm n yg xsedap
  • Drinking: semua,kecuali yg haram n yg xsedap
hai..lama tak berhujah2..wah ha ha ha..

erm baru2 nie aku rasa macam best sgt sbb aku akan berpeluang jadik kartunis..heheh...tapi walaupun berasa tertekan dgn jalan cerita yang sememangnya memerlukan grafik yang sangat best,aku rasa mcm teruja jugak la...semalam da la ade brainstorming,sume jadik riuh kat bilik meeting tu..dgn bos2 skali berfantasi mcm budak2..

haha jalan citenye memang best..ader banyak kepala2 xkire la kepala mcm budak2 atau perkara yg matang..malahan mereka ader bagi banyak sgt idea2 yang aku sdri xpenah terfikir selama ni..huhu...

ntah boleh ke tak aku yang masih amatur ni utk bawak sume tu..but aku mesti capai cite2 aku tu..nsb bek aku dah keje tetap kat situ..haha..blum setengah tahun pun bekerja disana..

peluang yang ader ni aku akan menghargainya n aku akan sentiasa wat yang terbaik la..

pastu sejak beberapa minggu lalu ader plak sorg kartunis yang sangat berpengalamn telah bekerja ditempat aku..memang bagus sebab dia banyak memberi idea2 yang bernas..itulah org2 yang sangat diperlukan dalam syarikat kitorg tu..sblm nie aku memang puji sangat la lukisan dia tu kat dalam satu majalah (yg telah dihentikan jak beberapa bulan lalu) tapi memang betul2 xsangka org yg aku minat (lukisannya itu) bekerja kat department aku..wahhh...memang terharu..heheh..

itulah walaupun aku ni termasuk dalam golongan org yang tak terer melukis,tp itulah tujuan aku..aku minat seni..walaupun skang ramai yang meminati bidang komik terutama bebudak skang la kn,aku rasa dorg kena cari peluang yang besar utk capai cite2 dorg tu..dorg sume perlukan ruang..aku sendiri pun xtentu lg..
memandangkan kadang2 tu dunia seni lukis mcm nie agak menyeksakan tp semacam ader satu kepuasan disitu..ape pun kepada mereka yang masih muda nie berniat nak memeruskan minat korg tu n nak jadikan karier,korg belajar la sungguh2 dlu sampai masuk u,amik phd....sebab mcm2 yang perlu korg belajar utk jadikan skil korg tu mantap n penuh kematangan..aku mengaku lukisan2 aku memang xmatang,xde unsur kesnian setempat (iyelah..asyik tiru jepun je..) malahan korg fikirlah mcm mana lukisan2 para pelukis tanah air tu jugak yang popular kat malaysia sdgkan ramai lagi pekomik2 kita yang mempunyai bakat dan lukisan yang mantap...sebab pe...lukisan2 yang berunsurkan malaysia tu seperti kebudayaan,kesenian,kesusasteraan n len2 lg tu semacam kurang seolah semakin ditutupi oleh kemajuan sdgkan negara2 lain mahupun jepun sangat menitik beratkan kebudayaan mereka...(yang kite plak meniru n lukis baju kimono dorg etc.) haha...

tu baru sikit je tu..banyak lg yang adik2 kena belajar lg..kalo betul la korg minat nak naikkan nama malaysia dalam seantero dunia ni,jadi la sorg yang bijak pandai...jgn la jadik mcm aku..aku bukan belajar pun..rezeki seseorang tu kite xtau..aku pun rasa nak keje sambbil belajar je kalo ader peluang..institut seni dekat je dgn tmpat keje aku tu..nak je aku pi..tp tu ar..bek aku kumpul wit dlu la..aku malas sangat nak berhutang2 future nie..

korg kena la tetapkan dlu ape yang korg nak wat di masa depan...walaupun nanti ader yg kata redha aje lah,pastu ader yang kata ikut je haluan sendiri tanpa meikirkan sgt pasal mase depan yg tak pasti tu,tp kalo korg rasa korg nak jadik seseorang insan yang berguna,bek korg pikir masak2..banyak lagi ruang yang bleh kita dapatkan duit yg banyak utk sara mak ayah kita ke,anak bini kita ke..

okeh la..itu jer...termelencong plak aku..
Salamun alaik…Sekadar ingin berkongsi…ana terima emel ini dari seorang sahabat…jika ada kekeliruan, harap dapat ditegur dan diperbetulkan…Insya-Allah, sama-samalah kita mendapat manfaat darinya…Wallah hu a'lam.



   1. Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan di kabulkan – Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk.
   2. Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat keberkatandalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.
   3. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dsbnya dalam dirinya.
   4. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.
   5. ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.
   6. Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.
   7. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaALLAH akandi kurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.
   8. Sesiapa yang berniat mandi(untuk solat jumaat) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian lalu solat jumaat, dosanya akan diampun hingga jumaat berikutnya-Ahmad.
   9. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.
  10. Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk, beliau membasahi janggutnya-Tirmizi
  11. Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan-Bukhari. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain.
  12. Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makandengan 3 jari(ibu jari telunjuk & tengah)-Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan
  13. Menurut Sayyid Ahmad dahlan, sesiapa berselawat  walau sekali pada malam jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi
  14. Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh
  15. Perbaharui wuduk tiap kali bersolat kerana padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci, ALLAH  catatkan 10 kebaikan baginya-Abu Dawud.
  16. Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah
  17. Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum
  18. Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan beselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu
  19. Nabi tak makan sambil bersandar-Bukhari. Ertinya, baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & mudahkan penghadaman
  20. Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh, Maghrib dan Isyak, ALLAH akan menghindarkannya daripada sebarang bencana
  21. Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung
  22. Setelah bersolat Nabi memohon ampun ( astagfirullahalaziim) tiga kali-Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari
  23. Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari, ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah
  24. Apabila Nabi tidur, ia dahulukan mengiring sebelah kanan – Bukhari. Dari segi kesihatan, cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah
  25. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA
  26. Tika Nabi tidur, ia membaca surah Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) – Bukhari
  27. Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH
  28. Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarankan, cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur
  29. Munurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan
  30. Silangkan kaki jika tidur di masjid. Hadith: Sahabat melihat Nabi berbaring di masjid dengan satu kakinya atas kaki yang lain (kerana bimbang terdedah aurat) – Bukhari
  31. Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW
  32. Adakalanya Nabi SAW amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) – Abu dawud. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh
  33. Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari
  34. Setelah bersolat Nabi SAW mohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali – Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari
  35. Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) – bukhari
  36. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat asar pada hari jumaat, insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang
  37. Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. Hadith: Apabila Nabi bersin, beliau letakkan tangan atau pakaiannya dimulut (kerana dibimbangi terpercik) – Abu Dawud
  38. Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana ALLAH itu Maha Luas RahmatNya
  39. Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya – Abu Naim
  40. Nabi tidak pernah menolak hadiah. Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya – Bukhari
  41. Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya
  42. Selalu memilih yang lebih mudah. Hadith: Mudahkan sesuatu & jangan kamu sukarkannya – Muttafaq Alaih
  43. Berdiri apabila melihat iringan jenazah. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang diusung), maka berdirilah (sbg tanda penghormatan) - Muttafaq Alaih
  44. Ulamak berpendapat, sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya yang lain
  45. Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Nabi sering melakukannya ketika beroleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH – Abu dawud
  46. Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya
  47. Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat) beri salam hingga 3 kali – Bukhari. Jika salamnya tak berjawab, beliau beredar
  48. Menurut para ulamak, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah seban yak 10 kali setiap selesai solat Maghrib
  49. Melakukan pekerjaan rumah. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah-Ad-Dailami
  50. Para ulamak berpendapat, ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, di ikuti dengan usaha yang berterusan.
  • Listening to: all beginnerz....
  • Reading: macam2..
  • Watching: u all..
  • Playing: badminton
  • Eating: semua,kecuali yg haremmmm n yg xsedap
  • Drinking: semua,kecuali yg haram n yg xsedap
aiyak...makin lama makin malas melukis..tp melihatkn karya2 korg sume yg best nie,ak tibe2 rasa bersemangat semula..haahaa thanks semua..!!!

Erm firstly aku nk ckp aku memang sangat suke manga jepun..sume org tau manga jepun tu adalah dlm bahasa jepun yg bermaksud kartun la kn...xde beza pun..cume style je mcm tu..tp kalo boleh ak xnak la terikut2 sgt manga jepun tu sungguhpun ak begitu mencontohinya..

K lah..aku nak bercerita serba sedikit tentang manga..rasanya ni juz utk beginner saja kot..xtaw la ade yg betul ke atau ade yg salah xtaw la kn..tp ader masuk akal la jugak bile aku rujuk blik lukisan2 yg ada kt dlm manga..huhu..

1-Firstly,sume org tau yg manga ni memang mementingkan jalan citer yg menarik,lukisan yg menarik,angel yg menarik perhatian,ketepatan aksi setiap karakter..mcm2 lg la...dorg tu nampak je mcm conteng2..dlm conteng2 tu (ade sebilangan lukisan yg conteng2 la..haha) mereka mementingkn reka letak setiap figure karakter dalam sesatu panel komik tu..haha...kalo korg perasan la kn..cara sebenar dlm penghasilan komik tu,kalo nak hasilkan manga yg bagus,sebenarnya ade rule jugak rupenye..tp xkisah kot kalo nk ikot atau xnk ikot pun..k STTP..kalo nak lukis karakter dlm sebuah panel komik,JANGAN MAIN POTONG SENDI...maksudku disini ialah...err kalo korg xdpt membayangknnya,korg bleh tgok komik2 yg korang ader...contoh yg plg bek bg ak rasanya tsubasa reservoir atau D.N angel kot..haha..berbalik kepada sendi tu..cube korg perhatikn dlm satu muka surat yg ade byk panel tu..korg nampak x pergelangan tgn,kepala,lutut,kaki,dada n pinggang karakter tu mcm dipotong oleh garisan panel..?korg tentu boleh fhm kot kn..?haa dlm komik,xleh wat cm tu....nanti rasa mcm xbest..men tipu la kononnya..ingat senang ke nk lukis manga..?haha..

2-Lepas tu..kalo boleh,korg kena selalu main dgn perspektif...aku tgok kt dlm manga tu,dorg selalu sgt main perspektif..mcm kamera plak..menarik kn cara penyusunan dorg..erm org jepun plg pantang kalo lukis manga dalam keadaan menegak dlm 1 panel tu...contoh la..garisan panel biasanya menegak kn..?so jgn la lukis karakter tu same tegak dgn garisan panel tu..sengetkn skit pun jd la...tu kire memg susah skit la bg sebilangan org..kalo xnk tegak pun,korg cube lukis karakter tu memndang senget ke arah 20 darjah ke..baru syok...background pun mcm tu...cube perhati..ade x dlm komik yg bgus tu background dia ikut sama lurus dgn garisan panel..?

3-Karakter pun mcm tu jugak..kena main perspektif..tp kdg2 ader jugak pekomik pro xpki..contohnya pelukis naruto..dia selalu main sudut 0 darjah,90 darjah, 180 darjah n 360 darjah..cube la tgok...haa..slalu kt kepala la kot..ade tu memang la ader dia main diameter tu..iaitu pandangan muka dri depan,tepi sebelah kanan,belakang n tepi sebelah kiri..flat la org kata..xde perspektif muka pun...ade tu memang ader la skit2 kn..memg xnafikn lah..perspektif background pun jgn mcm tu...flat jer lukisan kalo xmen perspektif..senget2kn skit...bukan la sengetkn objek2nya taw...tp jgn sama lurus dgn garisan panel..so korg kena belajar,termasuk aku sendiri utk belajar perspektif...betul woo...penting gler la...baru nampak best lukisan kite..hehe..

4-Erm korg selalu x lukis cerita2 yg mempunyai pemimpin2 tertinggi seperti raja ke,ketua ke,bos penjahat ke....lg best la kalo korg lukis karakter pemimpin tu jgn rendahkn mereka sama dgn pengikutnya..biar dia nampak cm diatas la..perspektif dah kena lukis dah tu..

5-Ekspresi muka..kalo korg lukis karakter tu berpeluh sebab terkejut ke gembira ke,sedih ke ape ke,cube melebih2kn lg perasaan dorg tu..penggunaan garisan n shading memang penting dlm penghasilannya..kalo nak tambah gempak lg,leh la tambah skit2 benda yg bleh menaikkn lg suasana sedih atau len2 seperti daun berterbangan ke ape ke...bergantung la pada kreativiti korg..haha..biar karakter tu nampak gempak skit dgn riak wajahnya..sume org tau kn,ekspresi muka memang penting dlm karya kita tu sebab nak menaikkan mood sesuatu karakter dgn berkesan disamping menarik perhatian pembaca sehingga membuatkn mereka tersentuh...erm tu memang xdpt dinafikn sbb banyak manga yg aku baca tu hampir2 membuatkn aku menitiskn air mata...contohnya one piece..memang berkesan..uhh uhh..

6-Fokus jarak dekat atau jauh....dlm sesuatu muka surat,bergantung kpd aksi karakter atau keadaan jalan citer tu la,fokus2 ni memang penting utk menghilangkn rasa boring para pembaca...contohnya,dlm setiap panel tu,cube pelbagaikn fokus jarak...bg cth skit la,dlm 1 mukasurat tu,dlm setiap panel,ader karakter tu fokus kt muka shj,pastu nampak karakter tu dri pinggang ke kepala,pastu ader lukis tangan aje ke,atau matanya shj ke,pastu nampak karakter tu seluruh badan sdg berlari...banyak benda kita bleh main dlm sesuatu mukasurat tu..n itulah gunanya panel..jadikn panel itu sebuah kamera digital yg merakam filem atau candid..er candid la sesuai kot,kalo gambar posing nampak pegun plak..

7-Pastu,pastikn setiap panel tu mempunyai lukisan yg xmengganggu bubble..taw kn bubble tu ape...ala belon yg digunakn utk mengisi ayat2 atau dialog bg karakter yg menunjukkan dia sedang bercakap la..haha..TETAPI...dlm korg sedang sediakn ruang utk bubble dialog tu,korg kena pastikan yg korg xberat sebelah..ataupun balance tu kena ade..agaknya ader yg xfhm..contoh la...mcm ni,korg kena bahagikn satu panel tu kepada 4 bahagian..ni bergantung kepada kesesuaian utk korg letakkan bubble tu..ble dah bahagikn kpd 4,korg tentukn mana nak letak bubble kt dlm sesuatu panel tu..dlm proses ni,proses merangka adalah perlu start drpd membuat thumbnail lg..okeh,aku bg contoh ak...skang aku ader satu panel...dah dibahagikn empat,ingat ye,bahagikn dlm 1 panel tu je,bukan seluruh kertas tu..aku bajet bubble kt bahagian atas kiri,karakter plak kat bahagian atas kanan dan bawah kanan...so skang nie ruangan ape yg tertinggal..?itulah tuangan bawah kiri...so kt bahagian tu la kite kena pandai main background...background tu xsemestinya background spt bangunan,laut,atau perspektif objek2 sekeliling...kalo baju dia atau rambut dia pun bleh digunakan spt buat rambut tu mengerbang..atau kain mengerbang ke ape2 je la..tp pastikn balance,iaitu xde ruang yg kosong..tapi kalo korg nk lukis komik tu utk diedit dlm komputer,kt ruangan bubble tu pun kena lukis jugak la background tu..nanti bru la jd lbh cantik,bergantung kepada kreativiti seseorang..

8-Lagi ape yer..haha..mesti korg dah mula boring..sori huraian terlalu panjang..kalo msh berminat,sila la teruskn..huhu..ader jugak antaranya yg agak susa utk aku jelaskn melalui penulisan..nk kena ader ilustrasi jugak..erm seterusnya..ader antara manga2 jepun,dorg xkan lukis karakter2 dorg tu lurus2...dorg mesti akan lukis bengkok2 jgak..bruk pun bruk lah..janji dorg dpt efek yg dorg nak..huhu..biasanya benda hidula..atau barang2 yg soft cam bantal,carpet,poko,sungai,binatang2..mesti bengkok2 pye...erm tp perlu diingatkn la bukan la bengkok kaw2 pye sampai lri dri figure yg sepatutnya...tau x,figure manusia ni,badan kite ni ade byk lekuk2 yg terhasil disebabkn otot2,tulang temulang dll..?huhu nk tau ape kesannya kalo nk wat bengkoko2 mcm tu..?supaya karakter tu nampak hidup...xkeras cam komik hongkong atau american style...dorg punye lukisan punye la keras...mcm besi jer nampak ehh..nasib bek dorg pandai men bayang2..baru la nampak berotot2 skit,tp still nampak keras..erm memang,manga memang xbanyak yg ikut figure...tu xpelah kn sebab memang jd sesuatu style..tp dorg memang suke karakter tu nampak idup..background tu xpelah memang dah real ianya keras..so mesti pakai pembaris..

Nampaknya setakat ni sajelah dulu sebab aku xberapa ingat..haha..kepada beginner2 semua,inilah komik..jangan main bantai jer taw..nanti kalo aku ingat,aku akn sambung lg..kepada yg da pro,segala salah n silap kt dlm journal yg aku tulis ni,harap maaf la sebab aku pun tengah belajar juga..ok bye2..selamat mencuba..nak kritik pun kritik lah..hehe
  • Listening to: all beginnerz....
  • Reading: komik je..buku?malas..lalala..
  • Watching: TV
  • Playing: ping pong
  • Eating: semua,kecuali yg haremmmm n yg xsedap
  • Drinking: semua,kecuali yg haram n yg xsedap
Aku tau korang sume suke melukis...ramai yg sanggup menghabiskan banyak masa hanya untuk melukis...aku juga sama walaupun ader masanya aku ni malas sangat kalo nak melukis....eyp jgn la tiru tingkah laku aku neh...

Ak rasa ramai yg tau kalo nak jadi seorang pelukis professional mana boley malas2...kite kena la berusaha....maksud aku dlm berusaha nie,kite bukan sekadar melukis benda yg sama...kite kena cari identiti kite sendiri,kena pandai developt lukisan sendiri sampai la kite dpt stroke kite sendiri..takleh sombong2,xleh terlalu keras kepala, boleh terima tunjuk ajar...

Ak bukan nak kata ape ar kan sebab aku ni bukan la pandai pun..tp kebanyakan daripada kite lukisannya masih sama jew...ramai yg masih lagi pakai idea yg sama,media yg sama,stroke yg sama....improvement tu tak banyak...sikit jer..

So kalo nak ader identiti sendiri,kite kena cari sendiri..yg penting,orang pun suke dgn stroke kite tu...tak semestinya kite kena lukis manga walaupun manga sangat popular dan menjadi permintaan pasaran sekarang nie..tengoklah kebanyakan majalah2 keluaran malaysia...bukan nak kutuk k...tp kite boleh tengok lukisan dorg tu xde identiti sendiri seolah2 dorg nak paksa kite tengok n baca jer tanpa banyak songeh...korg pun tau kan kite bukan nak baca je semata2,kadang2 nak baca pun malas kalo lukisan tu xde identiti..ader identiti baru ade kualiti..

N for ur information,aku sedang tercari2 identiti sendiri..yok lah kite bersama2 berusaha meningkatkan skill kite yg original,identiti malaysia,pengaruh global...orang sume suke,itu yg kite nak...

Mcm naruto,superman,onepiece,spiderman...ade yg suke ade yg xsuke,tp sekurang2 nya org kenal antara 4 yg disebutkn tu kite tau itulah jepun,itulah amerika..identiti..orang luar tak banyak tau pasal kite..usaha xbleh wat sorg2...ramai2 best..hehe..
sape2 yg pro tu,tolong bg comment yer..hehe..

Gomen nasai kalo ader silap n salah..Ini cume pendapat aku jer... :)